Forum www.smzagajnik.fora.pl Strona Główna

www.smzagajnik.fora.pl
Nieoficjalne forum członków Spółdzielni Mieszkaniowej Zagajnik w Łodzi
 

OGRADZANIE wewnątrz SPÓŁDZIELNI MIESZKANOWEJ ZAGAJNIK

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smzagajnik.fora.pl Strona Główna -> Dyskusja otwarta - Opinie, komentarze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Slawek



Dołączył: 24 Sty 2011
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:14, 25 Cze 2011    Temat postu: OGRADZANIE wewnątrz SPÓŁDZIELNI MIESZKANOWEJ ZAGAJNIK

Witam Państwa, czy nikogo nie irytuje fakt ogradzania się przez poszczególne bloki wewnątrz jednolitej jeszcze SM ZAGAJNIK.
Jak próbowałem orientować się od strony prawnej - jest to działanie bezprawne . Dodatkowo , jeśli jest to robione ze składek nszzych - jest to krzywdzące dla wszystkich płacących czynsz do SM i nieuczciwe.

Interesuje mnie państwa opinia .
Ja ze swojej strony nie zamierzam zostawić tego faktu bez reakcji.

Mieszkaniec bloku 20


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
axas
Członek SM Zagajnik


Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:25, 27 Cze 2011    Temat postu:

Witam Pana.
Często przechadzam się po osiedlu, ale "ogradzania się przez poszczególne bloki wewnątrz jednolitej jeszcze SM ZAGAJNIK" nie zauważyłem.
Mógłby Pan wskazać konkretne miejsca?
Natomiast za działania bezprawne w ramach "jednolitej jeszcze SM ZAGAJNIK"
należy uznać fakt ustawiania znaków drogowych przy wjazdach na parkingi zakazujące wjazdów na nie pojazdom innym niż mieszkańców danego bloku.
Znaki te znajdują się między innymi przed parkingami bloków nr. 21, 28,12 ...
To są zastanawiające i niestety prawdziwe fakty.
Będąc na ostatnim "Walnym" często słyszałem z ust kilku osób : "dosyć jątrzenia, trzeba szukać zgody" itd. i itd.
Pytanie brzmi, gdzie te osoby były; gdy niesprawiedliwie dzielono teren S.M., budowano za wspólne pieniądze tzw. "Botanik" dla 6 bloków (usuwając plac zabaw [bo dzieci hałasują], który "podrzucono" potem na tyły bloku 10) i wiele, wiele innych spraw powodujących u wielu mieszkańców wrażenie jakby okradania ich z przypadającej dla nich części majątku Spółdzielni przez innych mieszkańców.
Gdyby wcześniej nie tworzono niesprawiedliwych faktów dokonanych na wspólnym mieniu S.M., nikt nie mówił by o nich - bo by ich po prostu nie było.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Slawek



Dołączył: 24 Sty 2011
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:50, 27 Cze 2011    Temat postu:

Witam,

Jedno ogrodzenie towarzyszy parkingowi nieopodal poczty,i to ono kapitalnie zagrodziło ścieżkę wspólną i zdewastowało wspólny ciąg komunikacyjny mieszkańców.
Celowo używam określeń używanych przez architektów, gdyż to oni twierdzą, że za pomocą takich ścieżek komunikacyjnych buduje się wspólną przestrzeń mieszkańców.

Drugie ogrodzenie znajduje się na tyłach Spóldzielni Mieszkaniowej i skutecznie zblokowało następny "ciąg" komunikacyjny.

Skutkiem takiego postępowania jest postępujący egoizm życia nas wszystkich.
Przykład przez pana poruszony o tym świadczy.

Popieram pana w określeniu i upublicznieniu kosztów budowy "botaników", "wewnętrznych parkingów", "wewnętrznych ogrodzeń".
oraz zawłaszczanie wspólnego terenu na własne potrzeby poszczególnych bloków.

Tematy, które poruszamy MUSZĄ interesować SM ZAGAJNIK i ZARZĄD , i to ONI powinni interweniować w takich sprawach , poniewaź do tego zostali powołani.

Pozdrawiam
Sławomir Bardziński
mieszkaniec bloku nr 20


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marek.S
Administrator


Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Wto 11:26, 28 Cze 2011    Temat postu:


axas napisał:
(...) za działania bezprawne w ramach "jednolitej jeszcze SM ZAGAJNIK"
należy uznać fakt ustawiania znaków drogowych przy wjazdach na parkingi zakazujące wjazdów na nie pojazdom innym niż mieszkańców danego bloku.
Znaki te znajdują się między innymi przed parkingami bloków nr. 21, 28,12 ...


Zgadzam się całkowicie. Abstrah.ując od kwestii prawnych, tak całkiem po ludzku, powinniśmy jako wspólnota wykazać trochę solidarności. Nie każdemu budynkowi przypadł w podziale parking, plac zabaw czy botanik.


Slawek napisał:
Jedno ogrodzenie towarzyszy parkingowi nieopodal poczty,i to ono kapitalnie zagrodziło ścieżkę wspólną i zdewastowało wspólny ciąg komunikacyjny mieszkańców.


Teren należał do wspólnoty wojskowej, która go sprzedała a nowy właściciel postanowił zrobić parking i ogrodzić teren. Spółdzielnia nie miała na to wpływu. Dodam, że jest wielce prawdopodobne, iż na tej działce zostanie zbudowany blok.


Slawek napisał:
Drugie ogrodzenie znajduje się na tyłach Spółdzielni Mieszkaniowej i skutecznie zblokowało następny "ciąg" komunikacyjny.


Budowa ogrodzenia była reakcją na wniosek członka spółdzielni, który został przegłosowany na Walnym Zgromadzeniu.


axas napisał:
Pytanie brzmi, gdzie te osoby były; gdy niesprawiedliwie dzielono teren S.M., budowano za wspólne pieniądze tzw. "Botanik" dla 6 bloków (usuwając plac zabaw [bo dzieci hałasują], który "podrzucono" potem na tyły bloku 10) i wiele, wiele innych spraw powodujących u wielu mieszkańców wrażenie jakby okradania ich z przypadającej dla nich części majątku Spółdzielni przez innych mieszkańców.
Gdyby wcześniej nie tworzono niesprawiedliwych faktów dokonanych na wspólnym mieniu S.M., nikt nie mówił by o nich - bo by ich po prostu nie było.


Sprawiedliwie, niesprawiedliwie. Na ten temat zdania na osiedlu są różne. Skoro pisze Pan o "podrzuceniu" placu zabaw to pewnie nie jest Pan zadowolony z jego sąsiedztwa. Lokalizacja placu zabaw też na pewno jest sprawą, co do której zdania będą podzielone. W tym przypadku punkt widzenia zależy od miejsca zamieszkania. Uważam, że skoro plac zabaw był w starym miejscu przez ponad 25 lat, to teraz może być w innym. Niech teraz inne dzieci mają blisko do piaskownicy. Czy to nie będzie sprawiedliwe?


Slawek napisał:
Popieram pana w określeniu i upublicznieniu kosztów budowy "botaników", "wewnętrznych parkingów", "wewnętrznych ogrodzeń".
oraz zawłaszczanie wspólnego terenu na własne potrzeby poszczególnych bloków.


Koszty budowy powinny być upublicznione, i będą. Każdy dociekliwy członek spółdzielni ma prawo zapoznać się z nimi bezpośrednio w siedzibie spółdzielni.

Poniżej informacja ze Sprawozdania z działalności Zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej "ZAGAJNIK" w Łodzi za rok 2008 dotycząca "Botanika".

Cytat:
Staraniem Zarządu Spółdzielnia uzyskała dotację z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi w kwocie 28 985,93 zł wykorzystaną na zagospodarowanie placu między blokami 1-8.

Dodam, że te 8 bloków to ponad 1/3 wszystkich budynków naszej spółdzielni. Myślę, że członkowie zamieszkujący te bloki wkładają do spółdzielczej kasy wystarczającą ilość pieniędzy by zrobić wokół nich porządek. Nie za czyjeś pieniądze, ale za swoje. Świetnie, że Prezesowi Niewiadomskiemu udało się zdobyć dotację i zachować więcej pieniędzy w naszych kieszeniach.

Jeszcze na koniec pytanie do Slawka. Gdzie Pan widział "zawłaszczanie wspólnego terenu na własne potrzeby poszczególnych bloków". Będę wdzięczny za przykłady.
Wydaje mi się, że najczęściej to właśnie tereny poszczególnych bloków są udostępniane w różny sposób z korzyścią dla wszystkich mieszkańców.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ZORRO



Dołączył: 09 Mar 2011
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Łódź Zagajnik

PostWysłany: Śro 14:36, 29 Cze 2011    Temat postu:

To ogrodzenie z tyłu powinno byc dociongnięte do końca i by nam wojskowe dzieciaki nie wydeptywały trawników. Plac zabaw powinien wrócić na stare miejsce bo tam jest wiecej miejsca a na miejscu obecnego można zrobić parking bo miejsc parkingowych jest za mało.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
axas
Członek SM Zagajnik


Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 8:59, 04 Lip 2011    Temat postu:

"Budowa ogrodzenia była reakcją na wniosek członka spółdzielni, który został przegłosowany na Walnym Zgromadzeniu."
Tak stwierdził powyżej Pan Marek Stańczak, aktualny Przewodniczący Rady Nadzorczej SM Zagajnik.

Mam nadzieję, że Rada Nadzorcza której Pan przewodniczy wreszcie zrealizuje uchwałę Walnego dotyczącą tego ogrodzenia.
Nie rozumiem dlaczego była Pani Prezes ( w zastępstwie) przerwała jej realizację - nie miała takiej mocy.
Zgodnie z prawem spółdzielczym, Prezes ma obowiązek realizować zadania ustalone na Walnym.
Na pewno w jakiś sposób, powinna zostać za to ukarana - bo PRAWO powinno wreszcie powrócić na dobre do tej spółdzielni.


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ZORRO



Dołączył: 09 Mar 2011
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Łódź Zagajnik

PostWysłany: Wto 9:31, 12 Lip 2011    Temat postu:

Wlasnie panie Stanczak. Chcemy zebyscie wywiazali sie z tego co wam nakazalo walne w uchwale. Dokonczcie ten plot. Trzeba dbac o swoje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marek.S
Administrator


Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Śro 10:25, 13 Lip 2011    Temat postu:

Sprawą ogrodzenia jeszcze się zajmiemy. Musimy się nad tym zastanowić. Pani Grabowska poleciła usunąć ostatnie przęsło ze względu na prośby mieszkańców naszej spółdzielni, którzy tamtędy chodzą, między innymi, na przystanek autobusu. Jak widać opinie na temat tego ogrodzenia są różne. I jeszcze sprostowanie. Nie było uchwały WZ w tej sprawie. Był wniosek, który stanowi dla RN i Zarządu swego rodzaju informację, wskazówkę, pokazuje nastroje członków ale nie jest wiążący.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smzagajnik.fora.pl Strona Główna -> Dyskusja otwarta - Opinie, komentarze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
deoxGreen v1.2 // Theme created by Sopel stylerbb.net & programosy.pl

Regulamin