Forum www.smzagajnik.fora.pl Strona Główna

www.smzagajnik.fora.pl
Nieoficjalne forum członków Spółdzielni Mieszkaniowej Zagajnik w Łodzi
 

Przed Walnym 2013.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smzagajnik.fora.pl Strona Główna -> Dyskusja otwarta - Opinie, komentarze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Henryk
Członek SM Zagajnik


Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 24 razy
Ostrzeżeń: 2/5

PostWysłany: Czw 14:41, 30 Maj 2013    Temat postu: Przed Walnym 2013.

1. Rozliczenia jednobudynkowe.
Na mocy Orzeczenia TK od 1.01.2010 w spółdzielniach mieszkaniowych obowiązuje ustawowe prowadzenie "odrębnej dla każdej nieruchomości ewidencji wpływów i wydatków funduszu remontowego tworzonego zgodnie z art 6, ust 3". /"Cytuję z dokumentu: Sprawozdanie ze szkolenia w Warszawie w dniach 08-09.2009", przedstawionego przez Członka Zarządu na posiedzeniu RN w styczniu 2010/.
C.d.Sprawozdania: "Biorąc pod uwagę art. 4, ust. 4(1), należy koszty remontów podzielić na:
- koszty remontów nieruchomości ewidencyjnych podstawowych, stanowiących koszty poszczególnych nieruchomości;
- koszty remontów nieruchomości stanowiących mienie spółdzielni przeznaczone do wspólnego korzystania i mienie ogólne.
Plan pracy RN kadencji 2007-10 obejmował więc obowiązek opracowania Regulaminu "Zasady odrębnej ewidencji i rozliczania przychodów i kosztów nieruchomości w SM Zagajnik". Niestety, tamta Rada nie dała sobie rady z tym tematem.
Za podszeptem "złego ducha" odwołała Główną Księgową z funkcji Członka Zarządu, co zdestabilizowało jej warunki pracy Rady i Zarządu. Tak zaczęła się seria procesów, spowodowanych złamaniem prawa przez ówczesną Radę. Tak orzekł Sąd Pracy.
Z informacji uzyskanych w ostatnim półroczu od trzech osób z administracji SM Zagajnik wynika, że do chwili obecnej Regulaminu rozliczeń jednobudynkowych nie zredagowano, nie uchwalono i nie wdrożono w życie.
Rodzi się zatem pytanie: Jak np. kalkuluje się fundusz remontowy? Czy wg starej metody "jednego worka", czyli zasady solidaryzmu spółdzielczego, zniesionego przez Ustawę z r. 2007? Dokument "Informacja dla lokatorów" (08.11.2012) potwierdza to podejrzenie. Bo oto nie uwzględniając ustawowego obowiązku stosowania nowej metodologii tworzenia w/w funduszu (dyfurkacja), RN i Zarząd podwyższają wysokość funduszu remontowego 0 66,6 % (!).
Czy zatem lokatorzy budynków niskich będą partycypować w modernizacji wind, których nie ma w ich bloku?
2. Strata, rekompensata.
W r. 2009 ówczesny Zarząd, przy aktywnym udziale działu technicznego, wydał poza planem remontów 18 500 zł na remont chodnika miejskiego przy ul. Jonschera, co stwierdzili: Komisja Rewizyjna i Biegły Geodeta. Ówczesny prezes Sp-ni uznał ten wydatek za stratę i działanie na niekorzyść Spółdzielni, oraz zobowiązał się (niewiążąco) poszukać jakiejś formy rekompensaty od gminy Bałuty.
Pytanie do RN i Zarządu: Czy ta strata została odzyskana, a jeżeli NIE, jakie działania zostały przedsięwzięte, by SM Zagajnik odzyskała te pieniądze?
3. Komitety Domowe.
W wielu SM zapisano w statucie Zebranie Mieszkańców Nieruchomości jako najniższy, ale bardzo ważny organ spółdzielczy. Duch i litera Ustawy z r. 2007 dają takie możliwości, czyli umocowanie prawne istnieje. Próba wprowadzenia tego organu do naszego Statutu się nie powiodła (r.2011). Ówczesny przewodniczący RN i Członek Zarządu wcześniej zgłosili zastrzeżenia, nie poparli projektu zgłoszonego przez Członków Sp-ni. Jeden z Tych Panów powiedział wprost: "Wszyscy chcieliby rządzić". Tymczasem nie o rządzenie chodzi, lecz możliwość decydowania o sprawach dla naszej społeczności najważniejszych.
Zebranie Mieszkańców Nieruchomości (ZMN) miałoby prawo wybrać Komitet Domowy, który by reprezentował Ich wolę. A tymczasem powstała komiczna sytuacja:
SM Zagajnik ma Regulamin Komitetów Domowych (Blokowych?), ale w żadnej nieruchomości budynkowej NIE ISTNIEJE ŻADEN KOMITET DOMOWY!

Leon Sikorski.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marek.S
Administrator


Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Wto 9:03, 11 Cze 2013    Temat postu:

Ad 1. Nie, lokatorzy budynków niskich nie będą partycypować w modernizacji wind, których nie ma w ich bloku. Rozliczenia remontów robione są dla każdej nieruchomości z osobna. Reguluje to „Regulamin tworzenia i gospodarowania środkami funduszu na remonty zasobów mieszkaniowych”. Potrzeby remontowe w naszej spółdzielni rosną. Jest to spowodowane miedzy innymi tym, że w 2003 roku obniżono stawkę funduszu remontowego, przez co ograniczono ilość prac wykonywanych w spółdzielni. Osiedle jest coraz starsze i infrastruktura zaczyna się sypać. Widać to jest i było po stanie pergoli, chodników, parkingów, instalacji elektrycznej i wodociągowej. Podwyżka z 0,60zł do 1zł/m.kw nadal stawia nas wśród spółdzielni z najniższym odpisem na remonty. To, że gospodarka remontowa jest prowadzona prawidłowo i rozliczenia robione są zgodnie z obowiązującymi przepisami potwierdziła niedawna lustracja.

Ad 2. Nie, strata nie została odzyskana. Został popełniony błąd i ponosimy jego konsekwencje. Jedyny zysk jest taki, że mieszkańcy spółdzielni mają nowy chodnik. Miasto wyremontowało, z inicjatywy Rady Osiedla, inne chodniki na ul. Jonschera i całą ul. Miarki.

Ad 3. Regulamin Komitetów Domowych został uchwalony przez Radę Nadzorczą 11 września 2012r. Nic nie stoi na przeszkodzie by takie komitety powstawały. Odnoszę wrażenie, że większości mieszkańców na tym nie zależy. Jeżeli taka jest Pana wola, to proszę dogadać się z innymi lokatorami swojego bloku, zebrać grupę inicjatywną i zawiązać taki komitet. Jestem przekonany, że ani Zarząd ani nowa Rada Nadzorcza nie będą robić problemów a wręcz pomogą. Sam chętnie pomogę.


Linki do regulaminów:

Regulamin tworzenia i gospodarowania środkami funduszu na remonty zasobów mieszkaniowych.
[link widoczny dla zalogowanych]


Regulamin Komitetów Domowych
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Marek.S dnia Wto 9:08, 11 Cze 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smzagajnik.fora.pl Strona Główna -> Dyskusja otwarta - Opinie, komentarze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
deoxGreen v1.2 // Theme created by Sopel stylerbb.net & programosy.pl

Regulamin